bad hair day

Over mijzelf

Na de middelbare school tekende ik in op vier verschillende academies. Kunstenaar wilde ik worden. Of fotograaf. Of uitgever. Of journalist. Het lot besliste. Ik werd ingeloot op de School voor de Journalistiek in Utrecht. Dat was een buitenkansje, want bijna niemand had de eerste keer geluk bij die loting. Ik was de jongste van mijn lichting.

 

Eerst journalist

Journalist werd ik dus. Tijdschriftenmaker, met een voorliefde voor sterk visuele verhalen. Op buitenlandse reizen voor FNV Magazine begon ik een professionele camera mee te nemen, om mijn reportages te illustreren. Ik was daarmee ook fotograaf geworden, mijn tweede beroepskeuze.

 

Toen ook fotograaf

Fotograferen bleef ik er ook altijd bij doen, toen ik twintig jaar geleden een nieuw mediaplatform voor duurzaam ondernemen oprichtte: P+ People Planet Profit. Het tijdschrift kreeg een hoge kwaliteitsuitstraling, om niet te worden geassocieerd met ‘grijze wollensokken’. Ik bemoeide me dan ook meer met de vormgeving en de beeldkeuze dan journalisten dat normaal gesproken doen. 

 

Toen ook uitgever

Toen mijn uitgever met pensioen ging, nam ik zijn taken over. Daarmee vulde ik de derde beroepskeuze in. Ik was inmiddels journalist en fotograaf en uitgever ineen.

 

En nu ook: kunstenaar

Nu ik 65 jaar ben geworden, ga ik werk maken van mijn vierde wens: de kunst. Als materiaal voor mijn beeldhouwambities kies ik voor natuurlijk materiaal: hout. Van bomen heb ik altijd al gehouden. Heel wat verhalen in P+ gaan over biodiversiteit, duurzaam bosbeheer, agroforestry en herstel van tropisch regenwoud. 

Ik heb een schetsboek vol ideeën die ik de komende jaren wil gaan realiseren. Ik heb in Jan van Harskamp een meester-houtsnijder gevonden die me opleidt. Hij leert me fijne kneepjes van het vak.

 

Maar bovenal: co-creator

Elk beeld dat op deze website Wowwood wordt gepresenteerd is een prototype, waarop gevarieerd kan worden. 

De formaten van mijn originele werk zijn niet heel fors. Maar deze 'prototypes' kunnen gemakkelijk aangepast worden: heel hoog wat mij betreft. Ik ga daarover graag in gesprek met belangstellenden, die met origineel houtsnijwerk de natuur in huis of in kantoor willen halen. Noem het co-creatie. Zijn er hele specifieke wensen, dan haal ik er gespecialiseerde houtbewerkers bij, die bijvoorbeeld goed overweg kunnen met een draaibank of met pyrografie, oftewel brandschilderen. Of werken in houtskool, wat tenslotte ook een houtgerelateerd product is.

 

Mail me!

Houtsnijkunst

Ik geloof zowel in de individuele expressie van de kunstenaar als in co-creatie. Ik hoop samen met mede-kunstliefhebbers en mede-makers heel veel houten beelden te gaan maken, die ieder voor zich een duurzaam statement vormen.

Jan Bom

Wowwood logo

Neem contact met ons op.
Haal met onze kunst
de natuur in huis.

Elk houtsnijwerk is uniek, heeft een eigen handschrift en is qua formaat passend te maken voor elke plek in uw woning of bedrijf.