Co-create!

 

Mijn eigen houtsnijwerken zijn vooral ideeën, prototypes.  De volgende uitvoering kan groter zijn. Met andere elementen. Ik nodig lezers uit om met mij samen beelden te maken, in co-creatie. 

 

Ik ben zowel schrijver/journalist als beeldhouwer. Op deze website Wowwood schrijf ik dan ook artikelen over kunstenaars die ik bewonder. Ofwel vanwege hun techniek, ofwel vanwege hun originaliteit. Soms beide.

 

Maar... ik maak ook houten beelden in opdracht, alleen of in samenwerking met andere houtbewerkers.

 

Mijn eerste opdracht was een grote uil van 60 centimeter hoogte en 22,5 kilo aan gewicht. Gesneden uit prachtig cederhout. De opdrachtgever: studentensociëteit Minerva in Leiden. Zij hadden een nieuwe uil nodig voor hun feestzaal. Heel hoog in de ruimte moet deze 'Uil van Minerva' op alle festiviteiten toezien. In overleg met de studenten is de mythische vogel dus iets voorovergebogen, zodat hij omlaag kijkt. Hij kreeg de hypnotiserende ogen mee van de originele Griekse uil van Athena, die door de Romeinen later werd omgedoopt tot Minerva. 

 

Net afgeleverd kwam meteen de tweede aanvraag voor een beeld al binnen. Heel leuk! Daarover later...

 

 

5 fases van co-creatie

Wowwood heeft 5 fases van co-creatie. Zo werken we zo zorgvuldig mogelijk samen aan een zo uniek mogelijk beeld.

 

Fase 1: opdracht

Uw verzoek komt binnen, via de website Wowwood.nl. Daarin een vraag, misschien een voorbeeld van een beeld, wat vereisten. We beantwoorden deze mail zo snel mogelijk, met vragen die voor de uitvoering belangrijk zijn.

+ De grootte van het beeld, bijvoorbeeld.

+ De plek waar het komt te staan.

+ De functie die het krijgt.

+ De voorkeuren voor een bepaald soort hout.

We geven daarop een indicatie van de kosten, afhankelijk van de vraag, de houtsoort, de bewerkelijkheid van het beeld. Wanneer we over deze basis overeenstemming bereiken, gaan we aan de slag, op basis van een formeel goedgekeurde offerte en een tijdsplanning.

 

Fase 2: inspiratie

Ter inspiratie doen wij eerst zelf nog research. Houtsnijkunst is al eeuwenoud. Er zijn altijd klassieke of juist moderne bronnen te vinden. Die kunnen een inspiratie vormen voor het nieuwe originele beeld. Zo vonden we voor de opdracht ‘De Uil van Minerva’ een stenen beeldje van een steenuil van de Griekse godin Athena, in het Akropolismuseum in de Griekse hoofdstad Athene. Die hypnotiserende ogen van de uil, die werden de basis voor de eerste schetsen.

 

Fase 3: vormmodel

We maken altijd eerst een vormmodel van het beeld. Dat kan in boetseerwas of in plasticineklei zijn – een goed modelleerbare kunsthars. Dit driedimensionale voorbeeld geeft houvast bij het latere houtsnijwerk, ook al kan het uiteindelijke beeld veel groter worden. De uil maakten we eerst in blanke was, in een verhouding 1:2.

 

Fase 4: houtsnijden

U krijgt via de mail foto’s van het model met de vraag of dit ontwerp naar wens is. De opdrachtgevers van de uil vroegen daarop of de uil wat meer naar beneden kon kijken. Het beeld kwam op grote hoogte in een ruimte te staan. Na eventuele aanpassing van het model en het toesturen van foto daarvan gaan we aan de slag. Ik maak het beeld helemaal zelf, of stel een team samen van andere houtbewerkers in mijn netwerk. Dat kan een mede-houtsnijkunstenaar zijn, een specialist in draaiwerk, of iemand die met de kettingzaag de grove vormen uit een boomstam haalt..

 

Fase 5: aflevering

We sturen weer foto’s via de mail, nu van het definitieve beeld. Er is nu nog slechts een mogelijkheid van minimale aanpassingen, bijvoorbeeld het aanbrengen van accenten met 24 karaat bladgoud, ons ‘trademark’. We maken een afspraak en komen het beeld graag persoonlijk langsbrengen. Het beeld is na weken of zelfs maanden hakken, zagen, snijden, schuren en schaven ook een beetje van onszelf geworden. Het krijgt daarom uiteindelijk een plaats op deze website Wowwood.

 

Wasmodel onaangepast
Uil van Minerva voor Sociëteit Minerva in Leiden
Societeit Minerva ontvangst
Wowwood logo

Al onze eigen kunstwerken zijn ideeën.

Ze zijn het begin van een serie, waarvan elk nieuw werk uniek is. Wat we gaan maken, doen we in overleg.