300 BC

De Britse verzamelaar meldde op de veiling: dit sieraad is afkomstig uit het Midden-Oosten. Het is 300 jaar voor Christus gemaakt. Een gouden druiventros van 6 bij 3 bij 10 millimeter. Heel klein, dus. Na aankoop stond op het ‘Certificate of Authenticity’ dat deze periode toch wat ruimer moest worden genomen: ‘Ongeveer tussen de 300 jaar voor en 300 jaar na Christus’. Oud blijft het.

De druiventros inspireerde ons om het ‘zwevend’ boven een uit lindenhout gesneden hand aan te brengen. Koningsblauw gekleurd, mysterieus als de Oosterse nacht. De hand is gebaseerd op een afbeelding  op Egyptische hiërogliefen.

De diepe baklijst is gezaagd uit ‘gered hout’. Een oude traptrede uit een slooppand, van een kwaliteit meranti die vandaag niet meer verkrijgbaar is. Loodzwaar en prachtig roodbruin van kleur. Het vieze en gesleten oppervlakte beitelde ik centimeter voor centimeter weg. De huid van de lijst is nu ruw, waardoor de houtstructuur tevoorschijn komt.

Op de ‘kop’ van de lijst staat een stuk van een druivenrank, die ik vele jaren geleden vond op een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk. Een van de plekken waar de ruwe knoest was gesnoeid is afgedekt met een laagje 24-karaats bladgoud.

Het formaat van de baklijst: zonder druivenrank: 20,5 centimeter hoog, 15 centimeter breed, 9 centimeter diep.

Idee voor een nieuwe baklijst. Een gouden munt (stater) van de Kelten in België/Noord-Frankrijk met het motief van een boom.  Ook deze munt dateert van voor onze jaartelling. Op de achtergrond een in reliëf gesneden boom in lindenhout: het logo van deze website. Belangstelling?