Wise Nose

De neus is toch al een opvallend gezichtsdeel, maar in een leeg landschap geplaatst helemaal.  Sinds ik deze neus maakte, kan ik niet meer naar tv kijken zonder commentaar te leveren op de neuzen die daar voorbijkomen. Mijn neus is niet naar een bestaand voorbeeld gemaakt, maar een keer zei mijn vrouw, toen ze naar het Journaal keek, op een man wijzend: “Die daar heeft jouw neus.”

Houten neus met bladgoud
Wise Nose

Niet iedereen kijkt zo kritisch naar gelijkenis. Toen ik mijn neus van lindenhout op Facebook zette, met de werktitel ‘Wise Nose’ erbij, kon het commentaar niet uitblijven. “Is dat jouw neus Jan?”, meende een verre neef te moeten grappen. Sindsdien is de voorlopige titel de definitieve naam geworden.

Is dat jouw neus?

Het oppervlak van dit kunstwerk is bedekt met 24-karaats bladgoud. Het geeft de neus diepte. Mensen zien er ook een gezicht in, maar dat is maar net hoe het licht op het oppervlak valt. Ik dacht zelf meer aan een kale zandvlakte.

De baklijst is gemaakt van een prachtig getekend restantje tropisch hout. Bijzonder vind ik zelf dat de lijst is afgewerkt met schellak, dat voor een diepe glans zorgt. Het is een natuurproduct, een afscheiding van de Aziatische lakschildluis Coccus Iacca. Het opbrengen van schellak is een oud ambacht dat veel geduld van meubelmakers vergt. Laagje op laagje opbrengen met een linnen prop, dag na dag, tot uiteindelijk een spiegelend oppervlak is bereikt.

Formaat

Het formaat: 22,5 centimeter hoog, 19 centimeter breed, 7 centimeter diep.